De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

De kans voor jongeren om kennis te maken met klassieke muziek

Foto Marco Borggreve

Klassieke muziek is ook interessant voor jonge mensen, dat is de mening van de broers Lucas (28) en Arthur (25) Jussen. De twee pianovirtuozen hopen dat steeds meer jongeren hun concerten bezoeken. Vanavond spelen ze in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

HANS PUIK Link naar publicatie in AD

Vliegtuig in, vliegtuig uit. Concertzaal in, concertzaal uit. Dat is in een notendop het leven van de succesvolle pianisten Lucas en Arthur Jussen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben ze al veel ervaring in het internationale concertcircuit. Ze traden niet alleen op met nagenoeg alle Nederlandse orkesten, maar waren ook te gast bij onder andere The Boston Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, en de Symfonieorkesten van Montreal, Sydney, Singapore en Shanghai. Het album van de broers met werken van Beethoven verwierf de platina status en het Mozartalbum en de Schubertopname de gouden status. ,,We hebben al in mooie zalen opgetreden, het concertgebouw in Amsterdam, Mozarteum in Salzburg en het Konzerthaus in Berlijn”, vertelt Arthur. ,,En toch hebben we ook dierbare herinneringen aan kleinere podia. Twee weken geleden speelden we in een relatief kleine zaal in Cambridge in Engeland. Na afloop keken we elkaar aan en hadden we een speciaal gevoel. De omvang of historie van de zaal bepaald niet het succes van het optreden.”

De broers komen uit een muzikale familie; hun moeder Christianne van Gelder is docente dwarsfluit en vader Paul Jussen is paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Lucas: ,,Als je opgroeit in een sportersfamilie is de kans groot dat je iets met sport gaat doen. Bij ons stond muziek altijd op de voorgrond. Onze ouders konden ons perfect helpen en begeleiden, zeker in de beginfase. Toen we 12 en 9 jaar oud waren speelden we al in een concertgebouw. Het proces waarbij je langzaam van je hobby je beroep maakt is heel natuurlijk en geleidelijk gegaan.”

Al op jonge leeftijd op een podium staan zorgt ongetwijfeld voor aandacht. Twee blonde jongens met een uitmuntend talent, dat heeft vast aantrekkingskracht op jonge dames. ,,Dat valt erg tegen”, zegt Lucas lachend. ,,We hebben meer dan genoeg aandacht, maar vooral van dames die de 75 al zijn gepasseerd. Bovendien zijn we vrij nuchter, dus we zullen niet snel naast ons schoenen gaan lopen.” Met de 75+-uitspraak heeft Lucas een belangrijk punt te pakken. De gemiddelde leeftijd bij klassieke concerten ligt over het algemeen vrij hoog. ,,We zouden graag zien dat een concertzaal een representatie is van de maatschappij. Alles door elkaar, jongeren en ouderen. De grote vraag waar iedere concertzaal zich mee bezig houdt: Hoe krijgen we jonge mensen naar klassieke concerten? Wij hebben het geluk dat de gemiddelde leeftijd bij onze uitvoeringen al een stuk lager is dan bij andere pianisten. Bovendien zijn we geen typische klassieke muzikanten, in die zin dat ook jongeren zich goed met ons kunnen identificeren. Ook mensen die totaal geen kennis hebben van klassieke muziek. Op die manier willen we jongeren de drempel over krijgen om eens naar ons concert te komen kijken.”

Lucas en Arthur kijken met plezier terug op enkele optredens in Zeeland, zo is het concert in de Grote Kerk van Veere de broers bijgebleven. Vanavond krijgen Zeeuwen opnieuw de kans deze twee artiesten, met wereldwijde naam en faam, aan het werk te zien. Arthur: ,,We spelen een veelzijdig programma, met meerdere stijlen. Het publiek wordt meegenomen in verschillende werelden. We beginnen voor de pauze met Mozart, Schubert en Chopin. Geniale muziek, waar iedereen kan opgaan in de melodieën en klanken. Na de pauze volgt ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky. In onze ogen het belangrijkste klassieke werk van de 20ste eeuw. Totaal anders dan voor de pauze. Juist dat contrast moet je over je heen laten komen, dan denk ik dat iedere bezoeker getuige is van een indrukwekkende avond.”

Donderdag 17 februari, Muziekpodium Zeeland in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, 20.00 uur: Pianoconcert Lucas & Arthur Jussen

 
 
 
E-mailen
LinkedIn