De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE Twee dagen Legally Blonde in Goes; unieke versie van bekende musical (bekijk onderaan de pagina een uitgebreide fotoreportage)

Legally Blonde de musical, een verhaal vol van romantiek en humor, is vrijdag en zaterdag te zien in Theater de Mythe in Goes. De Musical-Vrienden spelen de voorstelling zowel ’s middags als ’s avonds. De Cultuurverslaggever bezocht de generale.

Hans Puik 28-12-23

Eerder dit jaar zag ik Legally Blonde in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Ik moet meteen beginnen met een compliment maken aan de Musical-Vrienden, zij zijn er in geslaagd een geheel eigen versie van de musical te brengen. Niets is één op één gekopieerd, er is gekozen voor een relatief minimalistisch decor en scenes hebben een geheel eigen karakter gekregen. Wat niet afwijkt: De voorstelling barst van de energie.
Vrijwel iedereen kent wel de film (uit 2001), o.a. met Reese Witherspoon en Selma Blair of het boek van Amanda Brown. In 2010 werd Legally Blonde de musical door V&V Entertainment in Nederland op de planken gebracht met Kim-Lian van der Meij in de hoofdrol. En dit keer brengen de Musical-Vrienden dus het feel-good-verhaal op de planken in Goes.

In Legally Blonde volgen we Elle Woods (gespeeld door Sanne Pronk). Ze is voorzitter van de Delta Nu’s, hoofd cheerleader en volgt een opleiding aan de mode academie. De jonge studente is verliefd op Warner (Sem Timmerman) en besluit om hem overal naartoe te volgen. Wanneer Warner het uitmaakt om een studie Rechten te volgen, kan Elle niets anders doen dan… ook Rechten te gaan studeren. Tegen alle vooroordelen in probeert ze het te maken als advocate: een roze goudvis in een wereld vol haaien. Gelukkig leert ze vele vrienden kennen waaronder kapster Paulette (Miranda Minderhout) en student Emmett Forrest (Tim Koeman).
Eerder deze week sprak ik voor een vooruitblik in de krant met Veron Lizierse, Maaike Louwerse en Melanie van Belzen. Zij spelen de drie beste vriendinnen van Elle Woods, ook wel het ‘Grieks koortje’ genaamd. Alle drie waren ze voordat ze aan deze productie begonnen al gek op ‘Legally Blonde’. ,,Toen ik een jaar of vijftien was heb ik de originele Nederlandse versie van Legally Blonde gezien, met Kim-Lian van der Meij in de hoofdrol”, zei Lizierse daarover. ,,Vanaf toen is het zeker een van mijn favorieten geworden.” Louwerse keek op YouTube de Engelse versie. ,,Wow, wat een musical dacht ik toen”, vertelde ze. Wie Legally Blonde gaat zien, snapt waarom de dames meteen zo enthousiast waren.

Er zit veel humor in, wat ongetwijfeld zal zorgen voor gelach vanuit de zaal. Bovendien is het een verhaal met een boodschap. Elle Woods, de blondine der blondines, dé fashion queen die nooit uit de mode geraakt, dé bazin waar menig hondje jaloers op is, toont als geen ander dat het helemaal oké is om jezelf te zijn en vecht op haar eigen ludieke manier voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ze laat het publiek voelen dat vooroordelen niet altijd overeenkomen met de realiteit en toont dat ze meer is dan een rijkeluisdochter of een ‘dom blondje’. Zelfs als advocate houdt ze zich knap staande.

Het orkest speelt live op de achtergrond mee. Met name de dirigente is erg goed in beeld, dit verhoogt het besef dat er live muziek is, iets wat je bij andere musicals wel eens vergeet. Humor had ik al genoemd als codewoord. De ‘Buk en snap’-scene waarin kapster Paulette uitleg krijgt hoe ze een man moet versieren, is een komische. Maar ook de ontmoeting van haar met haar ex bij de caravan zorgt voor een grappig effect. Het drietal van het Griekse koortje geeft iedere keer een energieboost aan het stuk, als dat al nodig was. Sanne Pronk draagt – zoals verwacht – de hoofdrol met verve en ook Tim Koeman bewijst over een prachtige zangstem te beschikken. Daarnaast spat het plezier van het podium af. En natuurlijk, ik heb gekeken naar een generale, daar zijn nog verbeterpunten, al was het (logischerwijs) alleen al met licht en geluid. Maar met nog een paar procent erbij tijdens de vier voorstellingen ben ik er van overtuigd dat het een succes gaat worden. Daarvoor is deze groep talentrijk genoeg. Voor iedereen die gaat kijken, vergeet niet: de dresscode is ‘pink’. Dus kom in het roze.

Nog te zien op: Vrijdag 29 (20.00 uur) en zaterdag 30 december (14.00 en 20.00 uur) in Theater de Mythe in Goes.

Acteurs/Zangers/Dansers:
Sanne Pronk
Tim Koeman
Melanie van Belzen
Veron Westera-Lizierse
Maaike Louwerse
Sem Timmerman
Femke Ivens
Michael Klumpers
Miranda Minderhout
Eline van der Wilt
Danny Tilroe
Erwin Nieuwdorp
Marissa van Klaveren
Jan Verhoeven
Kyra Koeman
Naomi Zoutewelle
Bernard Schueler
Ingrid Oonk
Leo Rozendaal
Saskia de Vos
Rick Maassen
Vincent van Eekelen
Nikki Bruins
Nienke Besselink
Mario Peetermans
Hans Eijsermans
Sanne Willemse
Debby van Ravenzwaaij
Lieke Canjels
Lise Knijnenburg
Roos Vervenne
Luit Steiner Lovisa
Kylian Steijns
Michael Scutts
Suzanne Rozendaal
Corrie Steijns
Linda van Son
Yaran Steijns

Orkest
Carla Brouwer
Maartje Crajé
Justyna Norton
Melanie van Overbeeke
Vivian Dagevos
Bram Goud
Adrie van den Hoek
Leo Geelhoed
Paul den Boer
Anne Somers
Mirjam Crajé
Anja Sinke
Esther Lokerse
Michiel Koster
Mathieu Smit
Julio Melio
Wiebe Lindijer
Martin Boonman
Sven Buuron

Artistiek team
Stijn de Wolf
Emmely Tunders
Cynthia Martens

Kleding: Kakelbonte Kostuums
Licht en Geluid: TIM group
Haarstyling en make up: Desiree Bakker
Decorbouw: Groot Arsenaal Bergen op Zoom
Promotiemateriaal: Capture It
Productieleiding: Willian Heesters


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn