De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

‘Backing vocal’ Julia van de Ketterij hoeft niet zo nodig op de voorgrond

Julia van de Ketterij, afkomstig uit Vlissingen, is professioneel achtergrondzangeres. Ze is al jaren actief bij The Night of the Proms, waardoor ze samen zong met artiesten als Seal, John Miles en Chaka Khan. Julia kende een bewogen 2021 door het overlijden van haar vader, de bekende Zeeuwse gitarist Leo van de Ketterij. ,,De eerste maanden na zijn dood vroeg ik me sterk af: wil ik nog wel muziek maken zonder hem?”

Hans Puik 20-01-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Een muzikaal nest vormt de basis voor Julia’s carrière. Niet alleen haar vader Leo was muzikant in hart en nieren, ook haar veel te jong overleden moeder (Cindy Tamo) was een getalenteerd zangeres. Bovendien is Julia’s broer Jesse de helft van het succesvolle dj-duo Pep & Rash en ook zus Lisa-Jane is professioneel zangeres.

Dan ben jij vast al piepjong begonnen met zingen?
,,Eerlijk gezegd niet, pas na mijn middelbare schooltijd. Ik zal een jaar of 19 zijn geweest en zat tussen twee studies in. Welke richting ik op wilde, wist ik niet. Mijn vader trok me over de streep. Hij heeft de feestband Passe Partout en coverband The Cave opgericht, waar mijn zus en ik samen in mee zongen. We kregen al snel veel optredens.”

Welke liedjes zongen jullie?
,,Nummers van The Beatles, The Who, Neil Young, dat genre. In de feestband, waarmee we op bruiloften en partijen speelden, kwam er ander materiaal voorbij. Van top 40 hits tot standaard feestrepertoire. Mijn eerste keer op een podium bleek een verademing. Voor het eerst in mijn leven voelde ik ‘dit is waar ik mee verder wil’. Op jonge leeftijd had ik nooit de drang om zangeres te worden, maar op dat moment veranderde dat compleet.”

Hoe is het verder gegaan?
,,Mijn toenmalige vriend was net afgestudeerd aan het conservatorium en hij woonde in Rotterdam. Door hem ben ik buiten Zeeland gaan kijken wat er allemaal mogelijk was in de muziekbusiness. Ik verhuisde hem achterna en kwam in contact met andere zangers, muzikanten en mensen binnen de muziekwereld. Door die contacten ging het balletje rollen en heb ik aan veel leuke projecten mee mogen werken. Veel coverwerk, backing vocals en ik heb ook eigen muziek gemaakt. Als achtergrondzangeres haalde ik de meeste opdrachten binnen en dat is inmiddels helemaal mijn ding.”

Niet de droom om ooit als soloartiest te stralen?
,,Nee hoor, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Ik ben tevreden met wat ik doe en heb al op veel podia in Nederland en in het buitenland op mogen treden. Met eigen werk was ik daar misschien nooit gekomen. Het is niet uitgesloten dat ik zelf nog liedjes uit zal brengen, maar de drang om in de spotlights te staan heb ik niet. De redactie van The Voice of Holland heeft me al vele jaren gevraagd ‘Doe je mee dit jaar?’, maar telkens was mijn antwoord afwijzend.”

Waar ben je allemaal al geweest als ‘backing vocalist’?
,,Op vele mooie plekken in de wereld, bijvoorbeeld Japan, Bonaire en Curaçao. Sinds zes jaar ben ik vaste zangeres bij de band van The Night of The Proms. Daar deelde ik het podium al met mijn jeugdidolen. Nooit gedacht dat ik samen zou zingen met Chaka Khan, Seal, Anastacia, John Miles en Joss Stone.”

Hoe word je achtergrondzangeres bij The Night of The Proms?
,,Samen met Rob de Nijs en Michelle Oudeman ben ik een paar jaar geleden een backingvocalsectie gestart. Vaak worden losse achtergrondzangers en zangeressen bij elkaar gezet, terwijl het juist fijn is als je elkaar goed kent en aan kunt vullen. In 2015 kregen we de tip dat er audities plaatsvonden. We zijn ‘aangenomen’ bij The Night of the Proms en de organisatie is loyaal naar iedereen die meewerkt. Het voelt als een grote familie.”

Hoe is het om samen te zingen met jeugdidolen?
,,Mijn eerste keer op The Night of The Proms was ik lichtelijk overdonderd. Ik was best zenuwachtig voor de eerste repetities. Het is niet dat ik meteen op Chaka Khan afstapte voor een handtekening of een foto, dat doe je niet wanneer je aan het werk bent. Bijzonder is het natuurlijk wel.”

Je was ook dichtbij een heus songfestivalavontuur?
,,In 2020 zouden we de backing vocals doen op het Eurovisie Songfestival in Nederland. Bij De Wereld Draait Door waren we erbij toen het nummer Grow van Jeangu Macrooy werd gepresenteerd. Helaas werd het festival afgelast door de coronacrisis. Natuurlijk leefde de hoop dat ik een jaar later alsnog mee mocht, maar Jeangu koos voor een compleet ander nummer en een andere bezetting. Dat feestje ging helaas niet door.”

Hoe kijk je terug op het bewogen jaar 2021?
,,Het overlijden van mijn vader is natuurlijk bepalend voor het jaar. Hij was al een tijd ziek, maar over muziek konden we altijd praten. De periode na zijn overlijden vroeg ik me sterk af ‘wil ik nog wel muziek maken zonder mijn vader?’ Hij heeft mij muzikaal zo gevormd dat het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegviel. De basis waarom ik begon met zingen viel ineens weg. Twee maanden later heb ik mezelf bij elkaar geraapt en kwamen er weer toffe muzikale uitdagingen op mijn pad. Ik voelde dat de noodzaak om te zingen ook in mezelf zit. Onze ouders hebben ons zoveel plezier in muziek meegegeven, als kinderen kunnen we niet anders dan daar erg dankbaar voor zijn.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn