De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vlaamse knuffelbeer

Jens Dendoncker in Scheldetheater Terneuzen: Komiek met een hoog aaibaarheidsgehalte

In Vlaanderen kan hij niet onopgemerkt over straat. Zijn debuutvoorstelling speelde hij  voor uitverkochte zalen. Zijn bijnaam is ‘knuffelbeer’, maar daar zit hij niet mee. Op het podium staat hij bekend om zijn oneliners: Jens Dendoncker. Zaterdag bestijgt de Vlaamse  stand-up comedian het podium in Terneuzen.

Hans Puik 16-01-20, LINK NAAR PUBLICATIE IN DE PZC

© Pretpraters

Jens Dendoncker (29) is één van de bekendste gezichten op de grootste commerciële televisiezender van België (VTM). Dendoncker is presentator van het verborgen cameraprogramma Hoe zal ik het zeggen en verscheen in bekende programma’s als Beste Kijkers, Belgium’s got talent en als kandidaat in de Vlaamse Slimste Mens. ,,Als iemand vijf jaar geleden had gezegd dat ik nu een bekende Vlaming zou zijn, had ik dat nooit geloofd”, zegt Dendoncker. De laatste jaren verkeren zijn televisie- en solocarrière in een stroomversnelling. ,,In 2013 ben ik begonnen met stand-up comedy. Daarnaast werkte ik achter de schermen mee aan televisieprogramma’s. Toen ik in 2016 de Humo’s Comedy Cup wist te winnen (de meest prestigieuze comedywedstrijd van Vlaanderen, red.) werd ik gevraagd als presentator van een tv-programma.” Sindsdien is hij niet meer van de buis te slaan.

Epilepsie

Een carrière als komiek en tv-persoonlijkheid is zeker niet het eerste waar Dendoncker in zijn jeugdjaren aan dacht. ,,Ik had geen idee wat ik wilde worden. Op school was ik wel een entertainer, maar mijn humor kwam vooral voort uit onzekerheid. Het was een manier om mijn gevoeligheid te verbergen.” Als jonge puber kreeg Dendoncker last van epileptische aanvallen.  Hij werd lichamelijk en mentaal op de proef gesteld en belandde een aantal weken in een psychiatrische instelling. Die zware periode ligt inmiddels ver achter hem, al blijft epilepsie hem achtervolgen. ,,Optreden is voor mij als therapie. In de afgelopen vijf jaar heb ik een kleine 1000 voorstellingen gegeven, daarvan zijn er slechts een handvol geannuleerd vanwege een epilepsieaanval. Voor en tijdens een show zijn de adrenaline en endorfine sterker dan de aanval. Het klinkt misschien gek, maar ik heb er baat bij op een podium te staan. Het feit dat ik voor een publiek mijn creatief ei kwijt kan, maakt mij een rustiger persoon in mijn privéleven.”

Bijnaam

Dendoncker heeft als handelsmerk ijzersterke grappen, oneliners, vlotte interacties met het publiek en een hoge aaibaarheidsfactor. Een man met een stoer voorkomen, maar een klein hartje. Door sommige Belgen wordt hij al de nieuwe Philip Geubels genoemd, maar zijn bekendste bijnaam is ‘knuffelbeer’. ,,Prima hoor, ik vind het alleen maar leuk als mensen mij zo noemen. Bekendheid is voor mij allesbehalve een doel, maar ik vind het helemaal niet erg als mensen mij aanspreken op straat of vergelijkingen maken met andere komieken.”

België is al gevallen voor de ‘knuffelbeer’, nu is Nederland aan de beurt. Zaterdag komt hij met zijn solovoorstelling Bang van Dendoncker naar Terneuzen. Het is zeker niet de eerste keer dat hij buiten Vlaanderen optreedt. In 2015 won hij al een Nederlandse Culture Comedy Award. ,,Het blijft voor mij nog altijd erg spannend om in Nederland op te treden. Het vergt een omschakeling. Iedere keer moet ik mijn voorstelling Holland-proof zien te maken, door typische Belgische uitspraken te vervangen.”

Vol-au-vent

Door ervaring kwam Dendoncker achter de verschillen in cultuur en vooral in taal. ,,Tijdens mijn eerste optreden in Nederland maakte ik enkele grappen waarvan ik zeker wist: daar gaan de mensen om lachen. Als ze dat in België leuk vinden, dan hier ongetwijfeld ook. Zo sprak ik over crème fraîche, wat bij ons zoete room is voor op gebak. Bij jullie bleek dat zure room te zijn. En van het gerecht Vol-au-vent had geen enkele Nederlander gehoord. De eerste keer had ik geen idee waarom niemand ook maar een minzaam lachje toonde. Pas na de voorstelling snapte ik dat het aan de taalverschillen lag.”

In Bang van Dendoncker vertelt de komiek een persoonlijk verhaal. Dat doet hij op geheel eigen wijze. Soms met een kinderlijke naïviteit, op andere momenten juist hard en direct. ,,Het gaat over mijn epilepsie, maar bijvoorbeeld ook over het feit dat ik iets weg heb van een hypochonder. Het is een grappig verhaal over eindeloos geklungel die jongvolwassenheid met zich meebrengt.”


Ik wilde geen spelbreker zijn

Jens Dendoncker is geboren in Kortrijk en woont tegenwoordig in Antwerpen. Bij wijze van sociaal experiment werd hij eind 2013 door een paar vrienden het podium opgeschopt. ,,Vrienden van mij zeiden altijd: ‘optreden, dat is echt iets voor jou’, vertelt Dendoncker. ,,Iemand schreef me in voor een open avond, toen wilde ik geen spelbreker zijn en besloot ik het podium op te gaan.”

Zijn handelsmerk is stand-up comedy, gekenmerkt door oneliners en een aaneenschakeling van grappen. Tegenwoordig lijkt hij gemaakt voor het podium, maar dat was enkele jaren geleden wel anders. ,,Van mijn eerste 50 optredens verliepen er 47 vreselijk en waren er drie redelijk ok. Het begin was niet geweldig, maar door vaker op te treden en meer en meer te oefenen merkte ik dat het steeds beter ging. Ik pluk nu de vruchten van alle negatieve en positieve ervaringen op het podium.”

Bang Van Dendoncker, zaterdag , Scheldetheater Terneuzen. Aanvang 20.00 uur.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn