De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Via The Voice naar de top

Jennie Lena treedt op in Middelburg: 'Niemand heeft ons morgen beloofd'

INTERVIEW - In haar liedjes legt ze haar ziel en zaligheid. Ooit stond ze in de finale van The Voice of Holland. Morgen (vrijdag) staat ze in De Spot om haar nieuwe album te laten horen: Jennie Lena. De Amsterdamse is ongevoelig voor wat populair is: ,,Ik maak alleen muziek die ik in mijn hart voel.''

Hans Puik 18-10-18, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

© Alejandra Sone

Met passie, bloed, zweet en tranen, maar bovenal veel aandacht en liefde werkte ze twee en een half jaar aan haar nieuw album To Be Honest. En nu is het moment daar om iedereen te laten horen waar Jennie Lena (40) al die tijd mee bezig was.

In De Spot hoopt de voormalig finalist van The Voice of Holland iedereen te verbazen met een rijk pallet aan muziekstijlen. Recent lichtte ze al een tipje van de sluier op, toen ze de single Shine uitbracht. ,,Waar dat nummer over gaat? Dat niemand je grenzen op kan leggen, want alleen jij bepaalt je eigen leven. Zelfs als je geen erkenning krijgt: doe wat jou gelukkig maakt!”

Vanaf jonge leeftijd

En Jennie Lena doet momenteel precies wat ze wil: nummers zingen vanuit het diepste van haar hart. Voor velen een droom, voor haar al vanaf jonge leeftijd realiteit. Jennie Lena is de artiestennaam van Jennie Willemstijn. Opgroeiend in een muzikale familie ontdekte ze al vroeg dat ze thuishoorde op een podium. Van haar opa tot haar ouders, iedereen zong of speelde een instrument.

Vanaf haar 5e verjaardag zat ze bij het Nederlands Kindertheater en zong ze op platen van het kinderkoor. ,,Sommige meisjes zeggen ‘ik wil later zangeres worden’, maar bij mij was het al een deel van mijn leven vanaf mijn geboorte. Mijn moeder heeft als zangeres over de hele wereld getoerd en ook haar broers waren stuk voor stuk muzikanten. Het was voor mij al snel duidelijk: zonder muziek kan ik niet.

The Voice

Dat Jennie Lena een zangeres van hoog niveau is, bleef tot haar deelname aan The Voice of Holland in 2015 grotendeels geheim. Ze was vooral de achtergrondzangeres van Anouk en ging mee naar het songfestival als ‘backing vocal’ van Trijntje Oosterhuis. The Voice zette haar ineens op de voorgrond, een plek die haar prima bleek te passen. De bekende Amerikaanse showbizzblogger Perez Hilton schreef dat de auditie van Jennie Lena de beste was die hij ooit had gezien.

Inmiddels is Lena's auditievideo van The Voice – waarin ze het nummer Who’s loving you zingt – meer dan 34 miljoen keer bekeken. ,,Ik had nooit gedacht aan zo’n talentenjacht mee te doen. In 2013 gaf een vriendin van me, Shirma Rouse, zichzelf op voor het programma. Ik zei tegen haar, 'wat doe je nou, je gaat toch niet meedoen aan The Voice?' Dat werd echter een groot succes en uiteindelijk haalde ze mij over ook die stap te nemen.”

Jennie Lena was gedurende de show de grote favoriet. Ze haalde de finale, maar moest daarin genoegen nemen met ‘slechts’ een vierde plaats. ,,Winnen van The Voice biedt geen garanties. Mijn doel was de finale bereiken en dat lukte. Miljoenen mensen zagen me wekenlang op TV. Gezien worden is een must als je wilt slagen als artiest.”

Muzikaal dagboek

Verschillende verzoeken uit de muziekindustrie sloeg ze af. Jennie Lena boekte na The Voice zelf een ticket naar de Verenigde Staten om in Los Angeles en New York aan haar album te werken. Ver weg van de dagelijkse sleur vond ze genoeg inspiratie. ,, Als ik thuis was dacht ik al snel, ‘oh, er staat nog een afwas’. Afleidingen waar ik niet op zat te wachten tijdens het schrijfproces.”

To Be Honest noemt ze haar muzikale dagboek en is het meest persoonlijke album dat ze tot nu toe maakte. ,,Ik hou van nummers die je raken in je hart. Van mij zul je niet snel een plaat horen met dertien liefdesliedjes. Dat komt misschien ook omdat ik weinig te melden heb op liefdesgebied.”

Ze combineert op het album klassieke soul met gospelkoren en akoestische instrumenten met 90’s hip-hopbeats. ,,Het gaat over de worsteling met volwassen worden, eigenwaarde, moederschap, leven, dood en de constante strijd tussen pijn en hoop.”

Zware thema's

Geen luchtige kost, maar veelal zware thema’s. Zo schreef ze het nummer Heaven Wins Again voor haar overleden vader. ,,Het duurde lang voordat ik dat lied goed ingezongen had in de studio. Steeds barstte ik tussendoor in huilen uit. Ondanks dat ik het lastig vond, ben ik trots op het resultaat. Het is een muzikaal schilderij waarin ik de liefde voor mijn vader bezing.”

Een ander nummer met veel lading is These Arms. ,,Dat gaat over een jeugdvriend die zichzelf van het leven beroofde. Die jongen had zijn hart elke dag bij mij mogen uitstorten als ik had geweten wat er in hem omging. Dat vond ik zo confronterend en ik werd enorm bewust van mijn eigen sterfelijkheid. Niemand heeft ons morgen beloofd. Daarover moest ik een lied schrijven.”

Emoties, die zullen zeker terugkomen bij haar optredens, maar ook power en kracht zijn kenmerkend voor de zangeres. Tijdens haar concerttour mogen bezoekers zowel nieuwe nummers als bekende hits uit The Voice verwachten. ,,Ik hou van avonden met humor en verhalen vertellen, maar bovenal draait het om de muziek. Dat is het mooie van nummers zingen waar ik helemaal achter sta; ik zal elk liedje vol overgave brengen.”

Eigen weg

Na haar Voice of Holland-avontuur kreeg Jennie Lena vele liedjes aangeboden, maar ze ging niet mee in de waan van het succes. Ze vertrouwde volledig op haar eigen gevoel. ,,'Dit kan echt een grote hit worden’, zeiden mensen uit de muziekwereld. ‘Deze stijl is nu ontzettend hip, daarmee heb je gelijk succes.’

Ik ben eigenwijs en heb al die mensen vriendelijk bedankt. Als ik liedjes uitbreng, moeten het nummers zijn die helemaal bij mij passen. Welke liedjes nu populair zijn interesseert me niet. In de muziekbusiness is de druk groot om een makkelijk verkoopbaar product te maken, maar ik koos voor mijn eigen pad en maak alleen muziek die ik in mijn hart voel.”

Jennie Lena treedt vrijdag 19 oktober om 20.30 uur op in De Spot in Middelburg.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn