De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Van kleine jongen met grote bril naar een succesvolle artiest

Perspectief, dat is de titel van de nieuwste show van Jandino Asporaat. Met de geboorte van zijn derde kind heeft hij nieuwe inzichten gekregen die hij verwerkt in zijn voorstelling.

Hans Puik

Jandino is teruggegaan naar de basis. Tijdens zijn show gaat hij het podium op in T-shirt, spijkerbroek en gympen en blijft hij zo dicht mogelijk bij zichzelf. ,,Op mijn 40ste ben ik opnieuw vader geworden, dat heeft mijn perspectief veranderd”, vertelt de stand-upcomedian, acteur, televisiepresentator, zanger, ondernemer en producent. ,,De show is onbevangen, ongedwongen en hysterisch. Een oplossing voor de grote problemen van de wereld heb ik niet. De avond is een kwestie van je sores vergeten en hard lachen. In deze wereld vol ‘perfecte’ mensen hebben we juist een andere blik nodig. Ik ga het podium op, zo ‘imperfect’ als ik ben. Lekker gestoord, zeer gefocust en vooral open voor andere perspectieven.”


Niemand wordt een perfecte vader
Streven naar perfectie, het is iets wat Jandino in het verleden regelmatig met zich mee droeg. Inmiddels is hij wijzer geworden. ,,De tijd hier op aarde is kort, ik wilde alles goed doen en absoluut geen fouten maken. Juist als je een perfect leven wilt leiden, leef je niet echt. Ik heb al twee kinderen en bij het opvoeden streefde ik naar de best mogelijke keuzes. Toch maakte ik volop fouten, een perfecte vader wordt immers niemand. Nu denk ik, laat het gaan. De fouten van vroeger, zie ik inmiddels als goede lessen.”

(c) Ruud Baan

Humor als redding
Jandino werd geboren in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Begin jaren negentig vestigde het gezin waarin hij opgroeide zich in de Rotterdamse wijk IJselmonde. Na zijn opleiding werkte hij korte tijd in de bouw, hoofdzakelijk als schilder. Al snel stopte hij daarmee om zich volledig op stand-upcomedy te richten. ,,Humor is altijd mijn redding geweest. Als kind dacht men dat ik lilliputter zou worden, omdat ik lange tijd klein bleef. Mijn houvast waren mijn grappen. Ik werd niet gepest omdat ik niet op mijn mondje was gevallen en ik bezat veel zelfspot.” Toen Jandino bekendmaakte een leven in de schijnwerpers te ambiëren, kon hij niet op al te veel steun rekenen van zijn omgeving. ,,Mijn moeder dacht: Ik heb een risico genomen om naar Nederland te komen en dan ga jij grapjes maken. Ik heb het haar nooit kwalijk genomen, Ik dacht alleen maar: ‘arme moeder, je hebt geen idee van alle mogelijkheden’. Andere mensen zeiden ‘dit gaat misschien werken in Rotterdam-Zuid, maar in Groningen en Maastricht ga je het nooit redden met je grappen. Met de films die ik gemaakt heb van Bon Bini Holland, kon ik het tegendeel bewijzen. ‘Je mag in je handjes knijpen als je zestigduizend bezoekers trekt’, werd vooraf gezegd. Inmiddels hebben bijna 2 miljoen mensen die films gezien.”


Meer passende projecten
Succesvol mag zijn carrière met recht worden genoemd. In voorbije jaren was Jandino niet van de buis te slaan. De meeste bekendheid kreeg hij met zijn humoristische praatprogramma De Dino Show, met daarin vaste sketches over het fictieve fastfoodrestaurant FC Kip. Ook was hij bij RTL te zien als panellid bij Wie Ben Ik en als presentator van Alles Mag Op Vrijdag en Dance Dance Dance. Later bij SBS6 maakte hij onder meer de Gordon tegen Dino show. ,,Ik deed meerdere TV-shows per jaar, bijna dagelijks was ik op televisie. Dat is nu niet meer het geval en ik heb ervoor gekozen om alleen projecten te doen waar ik 100 procent achter sta. Misschien ben ik daarmee niet meer zo ‘populair’ als een aantal jaren geleden, maar dit past wel beter bij mij. Zeker nu mijn derde kind is geboren denk ik: Wat is nu echt belangrijk? Dat ik een instagramlike krijg of een geweldige programmarecensie, of dat ik mijn kinderen aandacht kan geven? Inderdaad, dat laatste! Mijn perspectief is veranderd.”

Een type waarbij alles komt aanwaaien is Jandino zeker niet. Van de kleine jongen met de grote bril naar een succesvolle artiest, hij heeft het zelf mogelijk gemaakt. ,,Mijn talent is het geloof in mezelf. Ik ben ervan overtuigd dat ik er mag zijn en ik kan creëren. Tegen mijn kinderen zeg ik altijd: ‘Jullie zijn in staat om alles te doen wat je wilt, zolang je het zelf gelooft en stopt met de mening van anderen te overschatten. Luister niet te veel naar anderen, maar vooral naar je hart’.”

Kijk hier voor de speellijst en het reserveren van tickets

 
 
 
E-mailen
LinkedIn