De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

House of the Rising Sun bij Brogum in Zierikzee

Brogum in Zierikzee maakt zich op voor een act van internationale allure. Met The Animals schreef drummer John Steel in de jaren 60 muziekgeschiedenis. Deze week is hij in Nederland voor een tour met de legendarische band.

Hans Puik 14-09-22

The Animals worden vaak in één adem genoemd met dat ene nummer. Het kenmerkende gitaarintro gevolgd door de bekende eerste zinnen ‘There is a house in New Orleans. They call the Rising Sun. ,,A lifechanger”, noemt drummer John Steel - medeoprichter van The Animals - het nummer House of the Rising Sun. ,, Bij de eerste tonen herkent vrijwel iedereen dat liedje. Het veranderde ons van vijf onbekende artiesten in een band die over de hele wereld bekendheid genoot. Ik krijg vaak van mensen te horen dat ze dankzij dat nummer besloten een gitaar te kopen om zelf muziek te maken. Het is in 1964 uitgebracht en nog altijd vragen bezoekers bij ieder optreden of we het spelen.”

Er is meer dan House of the Rising Sun
Ook in 2022 keert House of the Rising Sun van The Animals terug in lijstjes met de beste pop- of rocksongs aller tijden. Het zou de band tekort doen het succes alleen toe te schrijven aan dat ene lied. Andere hits als Don’t Let Me Be Misunderstood of I Put A Spell On You zijn eveneens tijdloze liedjes en nog altijd populair. ,,Onze meeste liedjes zijn geen doorsnee popsongs, geen la, la, la of andere simpele teksten. Het zijn veelal nummers over de donkere kant van het leven, dat spreekt mensen van alle generaties aan.”

The Boss is ook fan
Eén van de bekendste leden van de fanclub van The Animals is Bruce Springsteen. ,,Hij noemde onze hit We Gotta Get Out Of This Place beter dan alle nummers die hij ooit zelf geschreven heeft. Een paar jaar geleden zong Bruce het nummer tijdens een concertreeks en vertelde er iedere keer bij dat niet The Beatles, maar The Animals zijn favoriete band is.”

Als een kind na het behalen van zijn zwemdiploma gniffelt de 81-jarige Engelse drummer als hij vertelt over de uitspraken van ‘The Boss’. Steel is sowieso goedlachs en zeer toegankelijk. Hij is geboren in de Engelse stad Gateshead en vanaf zijn tienerjaren is muziek zijn grote hobby. ,,Niet op de drums, maar op trompet ben ik begonnen.” Als vijftienjarige zit Steel in de klas bij Eric Burdon. ,,Samen kwamen we in een schoolbandje terecht. In die periode ruilde ik mijn trompet in voor een drumstel. Het idee dat we een paar jaar later zouden worden genoemd in een rijtje met The Beatles en The Rolling Stones leefde nog totaal niet. We vonden het gewoon leuk, samen muziek maken.”

Toch betekende de samenwerking tussen Burdon en Steel het begin van iets moois. Ze speelden in diverse bandjes tot begin jaren 60 de Alan Price Rhythm and Blues Combo werd geboren. ,,Alan Price, Chas Chandler, Hilton Valentine en ik vormden dat groepje. Toen Eric Burdon er als zanger bij kwam, veranderde we de naam in The Animals. Vanaf toen ging het hard. Binnen een paar maanden kregen we een platencontract en speelden we in het voorprogramma van Chuck Berry. Wereldnaam maakten we niet veel later met een eigen compositie van dat bekende liedje, iets met een huis en een zon. The rest is history.”

Het succes in die periode kent ook een keerzijde. Na zijn huwelijk in 1965 begint het vele reizen en het harde werk Steel op te breken. In januari 1966 kondigt hij zijn vertrek aan. Jarenlang blijft de drummer ver weg van een podium. Pas in 1975 komt het tot een reünie van de vijf originele Animals en nemen ze samen een nieuw album op. Ook is Steel erbij tijdens de wereldtournee van The Animals in 1983. ,,Daarna is het nooit meer tot een reünie gekomen, ieder koos zijn eigen weg.”

Steel is nog het enige originele lid van de vierkoppige band. Bij eerdere optredens in Brogum speelde Mick Gallagher nog mee. Deze 76-jarige toetsenist stapte onlangs uit de band en werd vervangen door Barney Williams. Het viertal reist nog altijd met de blues de wereld rond. ,,Rhythm & blues noem ik ons genre. We spelen alle bekende Animals-hits en proberen arrangementen en uitvoeringen zo dicht mogelijk bij de originele versies te houden. Voor het publiek is het een feest van herkenning.”

The Animals, Vrijdag 16 september, 20.00 uur bij Brogum in Zierikzee. Bestel kaarten via de website van Brogum.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn