De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Intens openluchttheater met een boodschap; Theatergroep Honger speelt voorstelling 'Niets'

Een intens toneelstuk in de openlucht mét een boodschap. Op een prachtige buitenlocatie achter restaurant Le Bouleau in Bergen op Zoom gaat donderdagavond de voorstelling ‘Niets’ van Theatergroep Honger in première. Groepsdynamiek, vriendschap, schuldgevoel, eenzaamheid en depressie zijn thema’s die centraal staan.

Foto's en verslag: Hans Puik – 07-06-23

De voorstelling ‘Niets’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Janne Teller en de theaterbewerking van Freek Viele. Het gaat over een middelbare schoolklas waarin leerling Pierre Anthon er helemaal genoeg van heeft. Vanuit een pruimenboom kijkt hij neer op zijn klasgenoten. Hij spreekt daar zinnen uit als: ‘Je gaat naar school om werk te krijgen en je werkt om vrij te zijn, waarom neem je niet meteen vrij?, ‘Alles is zinloos, want aan alles komt een eind’ en ‘het heeft geen zin om vrienden te maken omdat vrienden je toch verraden, verhuizen of doodgaan’.


Depressie
,,Er zijn veel jongeren die worstelen met gevoelens van eenzaamheid en depressie”, vertelt Jan Dua, die in het stuk de rol van Jan-Johan speelt. ,,We hopen dat voor hen dit verhaal herkenning en erkenning op zal roepen.” Daan Quaden (in de voorstelling ‘Kai’) is het met Dua eens en vult aan. ,,Het gaat ook over groepsdruk. Volg je de meute of maak je je eigen keuzes?”

De klasgenoten van Pierre Anthon maken een berg met spullen ‘van betekenis’. Op die manier tonen ze dat het leven wel degelijk waardevol is. In het begin zijn de attributen ogenschijnlijk waardeloos, maar later moet iedereen zijn of haar meest kostbare bezit inleveren. Dat gaat van een dagboek tot een hamster, maar uiteindelijk veel verder dan dat. Noodzakelijke offers in de strijd van betekenis, zo wordt het in het stuk genoemd. Tot aan een uitgegraven doodskist van een overleden zusje aan toe. ,,Voor het publiek zal dat intens zijn”, zegt Quaden. ,,Dat is ook onze bedoeling, daarmee hopen we toeschouwers aan het denken te zetten.”


Diepere laag
Theatergroep Honger doet daarmee haar verleden eer aan. De voorstellingen staan in de regio bekend als ‘net even anders dan de mainstream voorstellingen van amateurverenigingen’. Altijd met een diepere laag. De unieke locatie, het braakliggende terrein van voormalig camping De Heide in Bergen op Zoom, geeft een extra dimensie aan het verhaal. ,,Ieder individu heeft een verhaal”, zegt Quaden. Het zou mooi zijn als mensen na het zien van deze voorstelling echt naar elkaar omkijken. Doorvragen bij iemand, ‘hoe is het echt met je?’ of een arm om een ander heen slaan. Het zou de wereld een stuk mooier maken.”

Zoals gezegd, het is een indrukwekkend stuk en het toneelspel is van hoog niveau. Complimenten voor de acteurs: Tom van den Bergh, Daan Quaden, Julia Dierikx, Hilde Koopmans, Jan Dua en Koen van Dongen. Maar ook de muzikale omlijsting van Sander van Gaans en regie van ‘voormalig Honger-speelster’ Sanne van Lammeren verdienen eervolle vermeldingen.


Is dit openluchttheater te intens of precies goed? Oordeel zelf! Er zijn nog enkele kaarten voor de voorstellingen op donderdag 8, vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni om 20.00 uur. Kaarten zijn €12,50 en te bestellen via www.theatergroephonger.nl. Locatie: Bemmelenberg 16. Ingang via Restaurant Le Bouleau.

Rolverdeling:
Ole – Tom van den Bergh
Kai – Daan Quaden
Agnes – Julia Dierikx
Sofie – Hilde Koopmans
Jan-Johan – Jan Dua
Frederik – Koen van Dongen
Muzikale begeleiding: Sander van Gaans
Regie en concept: Sanne van Lammeren


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn