De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

BOV brengt musical The Addams Family: Muzikale theaterbeleving met duister randje

Zwarte humor, passionele dansen, swingende muziek en onverwachte ontmoetingen bij volle maan. Tot en met 2 april presenteert Stichting BOV de duistere musical The Addams Family in Theater de Maagd in Bergen op Zoom. Een productie die wordt gespeeld met twee verschillende casts, vrijdagavond vond de première plaats van cast Groen, een dag later was het de beurt aan cast Paars. De Cultuurverslaggever was er zaterdagavond bij.

Hans Puik 25-03-23

Bah, bloemen! Wie geeft er nou zoiets smakeloos? Is de ‘Pleurop’ misschien langs geweest. Always look on the dark side of life. Straks moeten we nog aan de ‘Pro-depressiva’. Het zijn enkele quotes uit de voorstelling ‘The Adams Family’. Klinkt misschien wat neerslachtig allemaal, maar het is een voorstelling die van begin tot eind een feestje is voor iedere musicalliefhebber.

Awards
De BOV is een musicalvereniging uit Bergen op Zoom die bekendheid geniet ver buiten de provinciegrenzen. Voor de producties van Petticoat (2016), The Wiz (2017), The Producers (2018) en AIDA (2019) ontving de BOV de prestigieuze Amateur Musical Award voor ‘Beste Musical’. Niet voor niets, want het niveau ligt ongelofelijk hoog en de kwaliteit schuurt aan tegen die van professionele musicals. Na het succes van 'Oliver!' van vorig jaar is het nu tijd voor de komische Broadway-productie The Addams Family.

The Addams Family is een musical over de excentrieke familie Addams. Een familie die houdt van alles wat duister en macaber is en zich niet beseft dat anderen hen vreemd of angstaanjagend vinden. Als dochter Wednesday tot ieders verbazing verliefd wordt op Lucas - een ‘doodnormale’ jongen - krijgt hun leven een verrassende wending en wordt de hechte familieband op de proef gesteld.

Mondhoeken omlaag
,,Het was wel wennen deze rol”, zegt Kim van Dessel, die zaterdagavond het personage van Wednesday speelde. ,,Een uitdaging om deze rol neer te zetten. Wij zijn allebei vrolijke types en nu speelden we juist het tegenovergestelde.” Met ‘we’ bedoeld ze zichzelf en Marleen de Witte, die Wednesday speelt in de Cast groen. ,,Normaal stappen we het podium op en gaan onze mondhoeken omhoog, nu blijven ze lange tijd omlaag. Dat was in het begin wennen. Op het moment dat Wednesday verliefd wordt op Lucas verandert dat gelukkig wel iets.”

Casper Eggermont en Jos Groffen kruipen tijdens de musical afwisselend in de huid van Lucas. ,,We zijn samen het proces aangegaan van het ontdekken van het personage Lucas”, zegt Eggermont. ,,Wie is het? Hoe gedraagt hij zich? Een doodnormale jongen uit een 'kakfamilie', op zoek naar iets anders. Door zijn relatie met Wednesday weet hij de duistere kant in zichzelf boven te halen.”  Groffen is het daarmee eens. ,,Je ziet Lucas tijdens de voorstelling veranderen van een normale jongen in een macaber en griezelig persoon. Dat maakt het ontzettend leuk om deze rol te spelen.”

Broadway
De musical is gebaseerd op het aloude verhaal uit de jaren zestig van Charles Addams. Hij maakte cartoons die uitgroeide tot een tv-serie over de bijzondere familie. In 1991 volgde de eerste van in totaal drie films en in 2010 ging de musical in première op Broadway. Tot zover een kort stukje geschiedenis, terug naar de actualiteit: De uitvoering van de BOV. Zoals verwacht een avondje topentertainment. Muziek voert de boventoon in deze musical en die muziek is van een grote schoonheid (complimenten voor het orkest!). Ook de decors verdienen een vermelding, hulde voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.


Straffe madam
De zachtaardige en komische Gomez Addams (echtgenoot van Morticia en vader van Wednesday en Pugsley)  wordt deze zaterdagavond subliem vertolkt door George Stander. Zijn accent is geweldig en spel en zang geven constant een lach op het gezicht van de bezoekers. Ook de ijzige dame Morticia wordt ijzersterk gespeeld door Marit van Reijen. Vanaf het eerste moment toont ze zich een ‘straffe madam’, zoals ze in Vlaanderen zouden zeggen. Dan is er nog zoon Pugsley (knap spel van Finn Versteeg), de jongen die graag kattenkwaad uithaalt en een pistool op mensen richt om geld af te troggelen. Een beetje op z’n Flodders, zullen we maar zeggen.


De wat ongemakkelijke Fester is de broer van Gomez. Albert-Jan Verhees zet deze rol neer met veel humor en als publiek maak je snel kennis met de excentrieke gewoontes van zijn karakter. Grootmoeder Grootje (Diana van der Wegen), van wie niet helemaal duidelijk is of ze nu wel echt familie is, en butler Lurch (Ben Broek) zijn alleen al door hun verschijning grappige toevoegingen aan het stuk. Lurch heeft aan het einde van de musical ook nog een verrassing in petto. Dan zijn er ook nog hoofdrollen voor Maarten en Annelies Dommerholt (in de zaterdagavondcast gespeeld door Marc van Lanen en Mariska van Meurs). Zij zijn de ouders van Lucas en komen uit Blaricum. Ze proberen zich door de abnormale date van hun zoon heen te slaan, maar hun bezoek aan de familie Addams is alles behalve doorsnee. Alleen al de ontvangst door de butler is op z’n zachts gezegd eigenaardig te noemen. Het spel des huizes, ook wel het ‘spel der openbaringen’ genoemd, past ook niet bepaald in het straatje van de familie Dommerholt.


Deze musical is een aanrader en mag je eigenlijk niet missen. T/m zondag 2 april is The Addams Family nog te zien in Theater de Maagd. De kaartverkoop loopt als een trein, dus voor wie nog geen kaarten heeft: Wees er snel bij!

(Op deze pagina staan enkele foto's van de voorstelling gemaakt door Hans Puik. Na de reeks voorstellingen volgen meer foto's. Wie graag de complete fotoreportage wil ontvangen, stuur een mailtje naar hans.puik@dpgmedia.nl of een persoonlijk berichtje via Facebook, Instagram of LinkedIn)

CAST PAARS, PREMIÈRE was op zaterdag 25 Maart (nog te zien op woensdag 29 maart, vrijdag 31 maart en zondag 2 april):
Gomez: George Stander
Morticia: Marit van Reijen
Wednesday: Kim van Dessel
Pugsley: Finn Versteeg
Fester: Albert-Jan Verhees
Grootje: Diana van der Wegen
Lurch: Ben Broek
Maarten Dommerholt: Marc van Lanen
Annelies Dommerholt: Mariska van Meurs
Lucas Dommerholt: Jos Groffen

CAST GROEN, PREMIERE 24 maart (nog te zien op donderdag 30 maart en zaterdag 1 april):
Gomez: Rodney den Broeder
Morticia: Esmay Deleij
Wednesday: Marleen de Witte
Pugsley: Tim Klumpers
Fester: Marcel van As
Grootje: Wietske Huismans
Lurch: Jeroen Hendrickx
Maarten Dommerholt: Koen van Dongen
Annelies Dommerholt: Andrea Dierikx
Lucas Dommerholt: Casper Eggermont

Ensemble:
Anniek Goorden, Brigit Fasen, Eva Dierikx, Evelien Hoogeveen, Femke van Dijk, Jorina Dua-Verhees, Jorn Huismans, Joyce de Jong-de Kramer, Julia Dierikx, Lise-Lotte Bernaards, Lotte van Terheijden, Mijke Tap-de Kock, Myrthe Langerak, Robbin Punt, Roy Franssen en Yarilijne Verhees-Raaijmakers.


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn