De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Komedie over schipbreukelingen op een onbewoond eiland in première in Antwerpen (inclusief podcast)

Aanspoelen op een onbewoond eiland ergens in the middle of nowhere. Het is het scenario voor vijf schipbreukelingen in de toneelvoorstelling ‘Aangespoeld’ van de Sven de Ridder Company. Donderdagavond ging de komedie in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen. De Cultuurverslaggever was er bij.

Hans Puik – 13-07-23

Het is een jubileumjaar voor de Sven De Ridder Company en er wordt dit jaar groots uitgepakt met tijdens de zomermaanden de kletsnatte komedie ‘Aangespoeld’. Het publiek maakt kennis met vijf personen aan boord van een cruiseschip. Bijvoorbeeld met Bruno De Laet (gespeeld door Peter Thyssen), een man middenin een matig huwelijk met zijn vrouw (Nele Goossens). Ze hebben al besloten te gaan scheiden, maar ze besluiten nog samen aan boord te gaan van het schip. Brik van Dyck kruipt in de huid van kapitein Stan Verplancke (een losbol en vrouwengek) en het karakter van Juan Gerlo is die van Benjamin, een jongeman die eigenlijk op cruise was met zijn ‘bomma’, maar ‘bomma’ is plots verdwenen. En dan is er ook nog Jasmine Jaspers, zij speelt op onovertroffen wijze de jonge Fleur Faes, het naïeve meisje met het sterke Limburgse accent.

Beluister onderstaand de podcast met interviews met Peter Thyssen, Sven de Ridder en Brik van Dyck


Tot zover de inzittenden van het schip. De toeschouwers maken ook al snel kennis met Robby Vercruysse (Sven de Ridder) en papegaai Piet. Holbewoner Robby blijkt al 25 jaar op een eiland te bivakkeren. Als de inzittenden van het cruiseschip schipbreuk lijden en aanspoelen op het ‘onbewoonde eiland’, ontdekken ze al snel de aanwezigheid van Robby.

Een absolute hoofdrol is weggelegd voor Peter Thyssen. Met zijn opeenstapeling van grappen steelt hij telkens de show. ,,Het is een leuke, intense en uitdagende rol”, vertelt hij na afloop van de première. Hij maakt desgevraagd graag een vergelijking met de kluchten zoals ze vroeger zo vaak in Nederland werden gespeeld. ,,Nederland is wat mij betreft de bakermat van de komedie. Ik ben opgegroeid met komedie op de Nederlandse televisie. Langzaamaan is het genre afgezakt naar Vlaanderen. Gelukkig is het hier nu ook populair.”

Net als Jasmine Jaspers acteert Thyssen in dialect. Is het bij Jaspers Limburgs, bij Thyssen is het accent afkomstig uit de regio van Sint-Gillis-Waas. Juan Gerlo doet er dan weer alles aan beschaafd algemeen Nederlands te spreken.
,,Het was fantastisch”, reageert Sven de Ridder opgetogen na afloop. ,,Het publiek was ‘onze zee’ met golven van goede vibes en de lach is volop uit de zaal gekomen. Het is een zomers spektakel, waardoor de mensen ook mee ‘op reis’ kunnen gaan. Hopelijk nemen ze ook de boodschap van het stuk mee naar huis: Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.”

Ook collega Brik van Dyck is opgelucht dat de première zo positief ontvangen wordt door het publiek. ,,Je werkt maanden naar dit moment toe en dan hoop je dat vandaag de puzzel in elkaar valt. Aan de reacties te horen denk ik dat het gelukt is.” Als kind al was Van Dyck verslaafd aan het komediegenre. ,,Op de toneelschool wilden de meesten het serieuze genre spelen, ik niet. Juist het dolkomische sprak mij erg aan. Toen ben ik op een dag Sven de Ridder tegen gekomen en de ‘rest is history’.”

De Ridder – naamgever van de Company - legt uit hoe de keuze voor ‘Aangespoeld’ tot stand is gekomen. ,,Naar goede oude traditie van The Mounties, die ook eens een stuk op een onbewoond eiland hebben gespeeld. Het belangrijkste is dat we komedie brengen waar we zelf graag naar zouden gaan kijken. Dat is weer gelukt in elk geval.”
Het plot nodigt uiteraard uit voor de nodige gekkigheid en humor op het podium. Een van de meest komische momenten is als het karakter van Peter Thyssen een paddenstoel krijgt aangereikt. Daar moet hij aan ruiken om zijn snurkprobleem te overwinnen. En inderdaad, hij snurkt niet, maar daarmee is ook alles gezegd. Ook papegaai Piet zorgt voor een extra vrolijke noot, hij zegt alles wat hij denkt en is recht voor zijn raap. Het stuk is doordrenkt van grappige vondsten. ‘Aangespoeld’ is een garantie voor een vermakelijke en komische avond.

Nog te zien in Theater Elckerlyc t/m zondag 20 augustus. Tickets voor de voorstellingen zijn te bestellen via https://www.svenderiddercompany.be/.

Regie: Sven De Ridder
Scenario: Brik Van Dyck en Sven De Ridder
Productie: Sven De Ridder Company

Bekijk onderstaand de complete fotoserie van de première met o.a. de BV'ers op de rode loper, scenefoto's en foto's na afloop op het podium

 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik
 • Foto Hans Puik


 
 
 
E-mailen
LinkedIn